LEGISLAŢIE

RECOMANDĂRI / LEGISLAȚIE / DIVERSE


- Se recomandă purtarea căștii de protecție! Va poate salva viata! Poate face diferenta intre viata si moarte!
- La trecerea printr-o intersectie dirijata trebuie respectate indicatoarele si marcajele rutiere (oprire=STOP, cedeaza trecerea); daca intersectia este semaforizata, trebuie respectata culoarea semaforului electric;
- La trecerea printr-o intersectie nedirijata prin indicatoare si marcaje rutiere, trebuie respectata Regula Prioritatii de Dreapta (acorzi prioritate vehicului care vine din partea dreapta)
- La trecerea printr-un sens giratoriu trebuie respectata Regula Prioritatii de Stanga (acorzi prioritate vehicului care vine din partea stanga); inainte de a intra in sensul giratoriu, ca si biciclist, trebuie sa te incadrezi pe banda din interior sau pe cea in exterior, in functie de directia de deplasare dorita, respectand prevederile art. 107/HG 1391/2006.

Art. 107. – (1) La intersectiile prevazute cu indicatoare si/sau cu marcaje pentru semnalizarea directiei de mers, conducatorii de vehicule trebuie sa se încadreze pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite, cu cel putin 50 m înainte de intersectie si sunt obligati sa respecte semnificatia indicatoarelor si marcajelor.
(2) La intersectiile fara marcaje de delimitarea benzilor, conducatorii vehiculelor ocupa în mers, cu cel putin 50 m înainte de intersectie, urmatoarele pozitii:
a) rândul de lânga bordura sau acostament, cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta;
b) rândul de lânga axa drumului sau de lânga marcajul de separare a sensurilor, cei care vor sa schimbe directia de mers spre stânga. Când circulatia se desfasoara pe drumuri cu sens unic, conducatorii de vehicule care intentioneaza sa vireze la stânga, sunt obligati sa ocupe rândul de lânga bordura sau acostamentul din partea stânga;
c) oricare dintre rânduri, cei care vor sa mearga înainte.

- In intersectiile sau sensurile giratorii foarte aglomerate va recomandam, pentru siguranta dvs., sa traversati strada pe trecerile de pietoni, mergand pe langa bicicleta.
- Cand biciclistul intentioneaza sa vireze la stanga este obligat sa semnalizeze cu mana stanga ridicata lateral



- Cand biciclistul intentioneaza sa vireze la dreapta este obligat sa semnalizeze cu mana dreapta ridicata lateral
-Biciclistul trebuie sa acorde prioritate de trecere a pietonilor angajati regulamentar in traversarea strazii pe trecerea pentru pietoni(sa reduca viteza/sa opreasca asemenea conducatorilor auto pt ca pietonii sa poata traversa in siguranta)

Articolul 74/OUG 195/2002 rep. si modificata
(1) Pe autostrazi este interzisa circulatia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depasite, fara autorizatie speciala de transport eliberata de administratorul drumului public, conform reglementarilor in vigoare, a vehiculelor cu tractiune animala, a animalelor, a vehiculelor trase sau impinse cu mana, a bicicletelor si mopedelor, a tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari agricole, precum si a vehiculelor care, prin constructie sau din alte cauze, nu pot depasi viteza de 50 km/h.

Articolul 31/OUG 195/2002 rep. si modificata (inclusiv biciclistii)
Participantii la trafic trebuie sa respecte regulile de circulatie, semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier, precum si semnificatia diferitelor tipuri de mijloace de semnalizare rutiera, in urmatoarea ordine de prioritate:
a)semnalele, indicatiile si dispozitiile politistului rutier;
b)semnalele speciale de avertizare, luminoase sau sonore ale autovehiculelor, prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b);
c)semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei;
d)semnalele luminoase sau sonore;
e)indicatoarele;
f)marcajele;
g)regulile de circulatie.

Sanctiunile contraventionale sunt principale si complementare.

Sanctiunile contraventionale principale sunt:
a) avertismentul;
b) amenda contraventionala;
c) obligarea contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii;
d) inchisoarea contraventionala, daca nu exista consimtamantul contravenientului pentru aplicarea sanctiunii prevazute la lit. c).
Sanctiunile contraventionale complementare sunt:
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contraventii;
b) suspendarea sau anularea, dupa caz, a avizului, acordului sau a autorizatiei de exercitare a unei activitati;
c) inchiderea unitatii;
d) blocarea contului bancar;
e) suspendarea activitatii agentului economic;
f) retragerea licentei sau a avizului pentru anumite operatiuni ori pentru activitati de comert exterior, temporar sau definitiv;
g) desfiintarea lucrarilor si aducerea terenului in starea initiala.